Jolanta Czarnecka już po Konwencji SPSP w San Diego

27 lutego 2024

Wakacje pod palmami w San Diego? Nie, konferencja naukowa!

Jolanta Czarnecka już po Konwencji SPSP w San Diego
#doktoranci

Plażowanie? Gdzieżby tam, gdy tuż obok zebrali się psycholodzy z całego świata, by rozmawiać o wynikach swoich badań.

Na początku lutego (8-10.02) uczestniczyłam w 2024 Annual Convention organizowanej przez The Society for Personality and Social Psychology. Dzięki Stypendium Twórczemu im. prof. Zbigniewa Pietrasińskiego otrzymanemu od Fundacji Pro Akademika mogłam… spełnić marzenie? Nie do końca. To było coś, o czym nie marzyłam, czego nie oczekiwałam po prostu dlatego, że moja sytuacja finansowa nijak nie pozwoliłaby mi na opłacenie związanych z tym kosztów.

I tak, potem do pomocy w tej popularyzacji wyników badań włączył się Wydział Psychologii Uniwersytetu SWPS w Warszawie (dziękuję!!!) oraz sami organizatorzy konferencji (przyznając mi stypendium zwalniające z opłaty konferencyjnej). Potrzebowałam aż 3 stypendiów, aby móc wyjechać. Najcenniejsze pozostaje dla mnie wsparcie od Fundacji, ponieważ to ono wszystko rozpoczęło. Bez niego nie myślałabym poważnie o udziale w wydarzeniu.

Bez wiary nic się nie uda. Trudno jednak o nią, gdy człowiek zderza się z wyzwaniami natury finansowej, których samodzielnie nie przeskoczy. W tym tkwi bezcenna wartość Stypendiów Twórczych. Dają szansę na rozwój młodym naukowcom, otwierając im drzwi. Po przekroczeniu ich progu okazuje się, że TAK WIELE MOŻNA! I udaje się nawet to, o czym nie śmiało się śnić…

To jak iskra, która rozpala wielki płomień.

Podczas wydarzenia prezentowałam wyniki swoich badań doktorskich, spotykając się z bardzo ciepłym przyjęciem. Miałam także okazję poznać i osobiście podziękować naukowcom specjalizującym się w psychologii narracyjnej, których widzę jako swoich mentorów. Czytać ich prace to jedno. Drugie to doświadczyć, jak czarującymi są ludźmi i mieć szansę na rozmowę. Dan P. McAdams, Kate C. McLean, Jonathan M. Adler, Kristi Costabile – wszyscy na raz, w jednym miejscu! Taka jest moc Konwencji SPSP.

Planując wydarzenia, do których dołączę, wybierałam te o charakterze mentoringowym oraz blisko związane z obszarami mojej specjalizacji. Wracam jako lepsza naukowczyni (dzięki m.in. doświadczeniu prezentowania swojej pracy w międzynarodowym środowisku oraz spotkaniu nt. efektywnej pracy naukowca) oraz dydaktyczka (raz przez wiedzę, a dwa przez osobiste doświadczenie serdeczności otrzymanej od wszystkich na konwencji – organizatorów, uczestników, mentorów).

Dlatego, jeśli nie macie Państwo jeszcze wybranego celu na przekazanie 1,5% podatku polecam, a w imieniu młodych badaczy czekających na wsparcie proszę, rozważcie Fundację Pro Akademika! Bądźcie tymi, którzy otwierają innym drzwi. Wasze wsparcie trafi do konkretnej osoby. Nie zatrzyma się jednak na niej. Będzie przez lata rezonować we wszystkich jej działaniach – naukowych, społecznych, artystycznych, dydaktycznych.

Jolanta Czarnecka

stypendystka w roku ak. 2022/2023, Stypendia twórcze im. prof. Zbigniewa Pietrasińskiego

Historie programu