Uczniowie
Nauczyciele
Edukacja

RESQL

Przeciwdziałanie przemocy rówieśniczej. Razem zadbajmy o lepszy klimat szkoły!

Okres realizacji: od 2024
Przy wsparciu: darowizny

Logo RESQL

RESQL
Program realizowany

Ty też możesz pomóc!

Jeśli chcesz przyłączyć się do akcji, wesprzyj nas finansowo. Każda kwota przeznaczona na ten cel ma znaczenie. To dzięki darczyńcom możemy wspierać potrzebujących.

Wspieram
#dlaszkół
#edukacja
#nauczyciele
#uczniowie
#stopbullying

Kilka słów o programie

Nasze działania

Czy wiesz, że przemoc rówieśnicza to realny problem, który dotyka dzieci każdego dnia? Chcemy to zmienić! Nasz program wspiera szkoły w walce z problemem przemocy rówieśniczej poprzez przekazywanie celowych dotacji na wdrożenie kompleksowego systemu zapobiegania bullyingowi - RESQL.

System RESQL to innowacyjna aplikacja mobilna stworzona przez naukowców i naukowczynie z Uniwersytetu SWPS we współpracy z uczniami i uczennicami, nauczyciel(k)ami, dyrektor(k)ami i rodzicami. Aplikacja umożliwia bezpieczne zgłoszenie incydentu przez uczniów i uczennice, a panel dla nauczycieli-interwentów w szkołach pozwala odpowiadać na wszystkie zgłoszenia. RESQL to także zestawy interwencji ułatwiających nauczycielom i nauczycielkom podejmowanie odpowiednich decyzji i zaplanowanie działań.

Dlaczego warto

Nasze sukcesy

RESQL dostarcza uczniom i uczennicom, pracownikom i pracownicom szkoły niezbędnej wiedzy na temat zjawiska przemocy rówieśniczej - podanej w przystępnej formie. Oferuje przetestowane scenariusze lekcji wychowawczych dotyczących problematyki przemocy, relacji w klasie, klimatu klasy i szkoły.

System został doceniony nie tylko przez gremium pedagogiczne. Otrzymał wiele nagród, w tym Diamond Award INTARG® 2020 za rozwiązanie o wyjątkowym znaczeniu społecznym oraz Nagrodę Ministra Edukacji i Nauki 2022 za osiągnięcia w zakresie działalności wdrożeniowej.

Historie programu RESQL