Stypendia Twórcze im. prof. Zbigniewa Pietrasińskiego
 
Być interesującym człowiekiem...
Maria Kossowska-Wywiał
stypendystka w roku ak. 2024/2025, Stypendia Twórcze im. prof. Zbigniewa Pietrasińskiego
Być interesującym człowiekiem...
#stypendia
#studenci

Kiedy natrafiłam na ogłoszenie o rekrutacji na stanowisko doktoranta do projektu prof. Anety Brzezickiej, od razu wiedziałam, że to moja szansa. Mimo że wcześniej nie zajmowałam się tematyką żywienia, moje serce skradła metodologia opierająca się na EEG. Żywienie szybko stało się moją naukową pasją. Obecnie, pod koniec trzeciego roku doktoratu, ten temat nadal mnie fascynuje, a apetyt na wiedzę rośnie z każdym kolejnym dniem.

Maria Kossowska-Wywiał

stypendystka w roku ak. 2024/2025, Stypendia Twórcze im. prof. Zbigniewa Pietrasińskiego

Swoją przygodę z psychologią rozpoczęłam na University of York od studiów z psychologii społecznej. Podczas studiów magisterskich na UCL w Londynie odkryłam neuronaukę i zafascynowałam się technikami neuroobrazowania mózgu. Od razu zaczęłam angażować się w staże naukowe, ponieważ prowadzenie badań sprawiało mi ogromną satysfakcję. Zakładałam elektrody EEG (elektroencefalografia), przeprowadzałam testy psychologiczne oraz przygotowywałam uczestników do badań fMRI (funkcjonalny rezonans magnetyczny). Podczas projektu fMRI w Instytucie Nenckiego w Warszawie poznałam dr Agnieszkę Chyl, której ścieżka naukowa zainspirowała mnie do zostania niezależną badaczką – osobą, która potrafi samodzielnie realizować projekty naukowe od etapu projektowania badań, przez ich przeprowadzanie, aż po analizę danych i publikację wyników.

W ramach doktoratu badam wpływ różnych wzorców żywieniowych na funkcjonowanie poznawcze oraz możliwość poprawy pamięci dzięki suplementacji probiotykami u osób starszych. Analizuję również rolę mikrobioty jelitowej w tych procesach. Praca naukowa uświadomiła mi, że edukacja żywieniowa i popularyzacja nauki są kluczowe, by ludzie mieli świadomość, że to, co jemy, wpływa na funkcjonowanie poznawcze, że odpowiednią dietą można poprawić pamięć, a nawet spowolnić procesy starzenia związane z pogorszeniem się funkcji poznawczych.

Obecnie jestem dokładnie w miejscu, w którym chciałam być. Tworzę i realizuję projekty badawcze na Uniwersytecie SWPS, takie jak badanie wpływu soplówki jeżowatej na funkcjonowanie poznawcze czy systematyczny przegląd produktów spożywczych, mający na celu identyfikację autentycznych produktów probiotycznych na sklepowych półkach.

Podczas doktoratu moja promotorka, prof. Aneta Brzezicka, zwróciła moją uwagę na jeszcze jedną ważną rzecz: by być interesującym człowiekiem, nie powinniśmy ograniczać się jedynie do tego, co badamy, ale rozwijać również inne pasje. Moją pasją jest ceramika – mówię o niej, że to joga dla mózgu. Gdy zatracam się w nauce, właśnie w ceramice znajduję odpoczynek. Stypendium twórcze im. prof. Zbigniewa Pietrasińskiego doskonale oddaje tę ideę.