Kreatywność a ewolucja
Katarzyna Gałasińska
stypendystka w roku ak. 2022/2023, Stypendia twórcze im. prof. Zbigniewa Pietrasińskiego
Kreatywność a ewolucja
#doktoranci

Jestem niezwykle wdzięczna za to wyróżnienie i postaram się, aby przyczyniło się do zdobycia kolejnych szczytów – zgodnie z wolą prof. Zbigniewa Pietrasińskiego.

Katarzyna Gałasińska

Nazywam się Katarzyna Gałasińska i jestem doktorantką Uniwersytetu SWPS na Wydziale Psychologii. W moich badaniach zajmuję się kreatywnością z perspektywy ewolucyjnej. Perspektywa ta zakłada, że ta stara ontologicznie cecha, będąca nie tylko domeną człowieka, ale i wielu zwierząt, mogła rozwinąć się z uwagi na proces selekcji płciowej. W tym rodzaju doboru duże znaczenie zyskuje piękno i walory estetyczne, ponieważ są wyrazem genetycznej wartości. Piękno zaciekawia i gromadzi rzesze amatorów, co szczególnie służy relacjom romantycznym. Piękno jest też domeną sztuki. Picasso każdy nowy etap swojej twórczości poświęcał innej kobiecie – muzie. Jednocześnie zasługi kobiet w tworzeniu piękna i sztuki niekoniecznie wybrzmiewają w antologiach i światowym dyskursie. A to kobiety właśnie były głównymi autorkami malowideł w starożytnych jaskiniach. Liczne dzieła artystyczne wykonane przez kobiety w różnych okresach historycznych przedstawiają tematy macierzyństwa i życia rodzinnego, co wskazuje, że kobiety były artystycznie inspirowane romantycznymi motywami i tworzyły.

Moja praca badawcza służy temu, aby pokazać, że kreatywność jest ważną kwestią dotyczącą życia romantycznego zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Ze względu na głębokie korzenie tej cechy, sięgające zarania dziejów, może ona mieć nawet związki z fizjologią, co pokazują moje badania nad cyklem owulacyjnym kobiet, w których kobiety okazują się być najbardziej twórcze w fazie płodnej. Obecnie w ramach doktoratu realizuję grant NCN, pracując nad rolą kontekstu potencjalnego partnera. Ludzie są zachłyśnięci ofertami portali randkowych, co jest dla nich źródłem dopaminy i pozytywnego pobudzenia, które mają moc rozszerzania naszych skojarzeń, a więc zwiększania wyobraźni. Oczywiście nie bezwarunkowo.

Oprócz wydawnictw ściśle naukowych, moją pracą zainteresowały się też światowe media popularne – pisał o mnie The Times, Daily Mail i wiele innych.

Do programu stypendialnego Fundacji Pro Akademika zgłosiłam się, ponieważ był dla mnie niezwykle atrakcyjny ze względu na możliwości rozwoju, które oferował. Dzięki stypendium mogę odwiedzić ośrodek badawczy skupiający naukowców z dziedziny biologii i nauczyć się od nich czegoś, czego szkoła psychologii nie zapewnia – sposobów badania hormonów, które określają wiele ewolucyjnych mechanizmów na poziomie fizjologicznym. Poszerzenie moich badań o aspekt hormonalny może niezwykle wzbogacić ich wartość. Wiążę z tymi umiejętnościami duże nadzieje. Ponadto, bycie beneficjentką stypendium prof. Zbigniewa Pietrasińskiego jest wyróżnieniem, którym mogę się pochwalić, zawierając wartościowe współprace z mediami, gdzie będę promować moje badania.